![]() |
![]() | FILMY | ![]() |
panas
Puste Pole
![]() |
![]() |
Tylko nie piszcie: ja lubie komedie a najbardziej to Misia, albo kocham Sanre Bullock (^^ hehe dobry przykład)
Dyskutujemy tutaj o filmach - co oglądaliście ostatnio, na co chcecie się wybrać. Zacznę filmem, który powinien spowodować jakiś odzew - raz, że nowy, dwa - kontrowersyjny, i po trzecie - chyba sporo z was go oglądało: Piła 3. Po gównianej (to słowo najlepiej oddaje wartość) Saw II spodziewałem się kolejnego gniota. Na szczęście mile się zawiodłem. Bardzo fajnie połączone wątki ze wsześniejszych wydarzeń, bardziej naturalne zachowanie postaci, a w zasadzie ofiar (imo największa wada 2). Moze brakuje tu otoczki tajemnicy z jedynki, ale jako dopełnienie fabularne jest wyśmienita. Niektóre sceny mogli by sobie darować, bo wyszło momentalnie kino gore. Ogólnie bardzo dobra produkcja. 'Must see' dla każdego, kto oglądał poprzednie części - powinna przekonać osoby, które zawiodły się na 'dwójce'. |
|||||||||||||
|
![]() |

![]() | ![]() |
![]() |
![]() | ![]() |
jacek
Pan/i Magister
![]() |
![]() |
Nie uważam się za kinomana, wręcz przeciwnie, ale się wtrące aby zadośćuczynić nawoływaniom Panasa o rozruszenie merytorycznie tego forum
![]() Skazani na shawshank -zgadzam się- świetny film. Oglądałeś może 'Zieloną milę' z Tomem Hanksem? Też Franka Darabonta, też historia tyczy się więzienia, ale to wszystkie podobienstwa. Jeśli nie widziałeś to polecam. Chociaż film nie każdemu przypadnie do gustu, to myślę, że warto go obejrzeć. Co ciekawe oba filmy są ekranizacjami książek Stephena Kinga. A propos jego twórczości jednym z ciekawszych filmów jakie widziałem jest Lśnienie z Nicholsonem. Może pora cos poczytać...? ![]() Z filmów wojennych niezłe wrażenie zrobił na mnie Łowca Jeleni, w ogóle lubię Roberta de Niro. Poza tym bijace się hopy mnie nie kręcą. Piły nie widziałem, pewnie wyjde na ignoranta ale nie wiem nawet co to jest. |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
d8wid
Szeryf :)
![]() |
![]() |
Co to wcześniej wymienionych:
Piła - nie oglądałem żadnej części to nie dla mnie... Zielona mila - mi podobał sie bardzo, i mogę polecić ten film każdemu Skazani na shawshank - jak wyżej:) Jeśli chodzi o filmy wojenne dla mnie najlepsze to : Szeregowiec Ryan i Wróg u bram - szczerze to mało znam osób które nie widziały tych filmów wiec dużo przybliżać chyba nie trzeba:) A jeśli chodzi o mojego faworyta to MAN ON FIRE (2004) z Danzelem Washingtonem. Opowiada o byłym żołnierzu który niechętnie zgadza się chronić dziecko pewnej bogatej rodziny w Meksyku. W mieście panuje nieopanowana plaga porwań. Porwań, z których 70% kończy się śmiercią porwanego. Film łamię wszelkie schematy i naprawde warto go obejrzeć. "-Bóg powiedział, że należy wybaczać. -To sprawa między nimi, a Bogiem, ja muszę tylko zaaranżować spotkanie." Ten cytat z filmu wcale nie świadczy że jest to tania/ droga amerykańska strzelanina. Kolejny klasyk: Requiem for a dream (2000) "Widziałem w życiu kilka obrazów, które szokują i zmieniają sposób w jaki patrzysz na świat, ale to co zaserwował Aronofsky naprawdę miesza w głowie. Obraz młodego reżysera jest wizją upadku na samo dno ludzi dotkniętych nałogiem i tak naprawdę nie jest istotne jaki to nałóg. Ofiary uzależnienia, czy to narkomanii, czy telewizji, jak to jest w przypadku bohaterów, czy alkoholu lub seksu, podążają w jednym kierunku, po równi pochyłej, na samo dno."[FilmWeb] Ten film powinno się puszczać dzieciom w gimnazjach chyba:P tylko nie wiem czy teraz to już nie byłoby za późno. A swoją drogą to dawno już nie widziałem dobrego obrazu który pozostawiłby po sobie duże wrażenie:/ |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
jacek
Pan/i Magister
![]() |
![]() |
No właśnie. Nie widziałem tego filmu nigdy a zewsząd same pochwały zbiera. Coś wspominałeś, że masz go w domu, no to przywieziesz przy okazji ![]() ![]() A dzisiaj na tvn są dwa ciekawie zapowiadajace się filmy, o 21:45 'Inni' horror USA z Nicole Kidman :] a zaraz po nim 'The thing', to chyba większość zna, jak nie to - zdecydowanie godne polecenia. Do tego wcześniej na tvp pokazują Kabaret Moralnego Niepokoju... i weź tu się ucz ![]() |
|||||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Gość
![]() |
![]() |
Zielona Mila... upchnęli 3 godziny filmu na jednowarstwowy oryginalny dvd... widziałem i to kilka razy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Malwus :D
Starościna
![]() |
![]() |
mmm Requiem... niezwykły film... nieziemska muzyka stanowi niezłe dopełnienie (bynajmniej jak dla mnie)
Stephena Kinga chyba wolę książki... Jestem typem co ceni sobie bardziej literaturę. Jak sobie to wszystko powyobrażam to później grrr aż starch się bać. Film jakoś nie przeraża tak bardzo. Ostatnio jak ręka mi ugrzęzła w kanapie to uratował mnie jeden moment zapamietany z "Gry Geralda" ![]() Powracając... bardzo cenię sobie Petra Zelenke. Polecam "Guzikowców" i "Opowieść o zwyczajnym szaleństwie" Pełne czeskiego humoru a jednak zmuszające do myślenia... Naprawdę warto zobaczyć. |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
jacek
Pan/i Magister
![]() |
![]() |
Skoro wspomniałaś o słowiańskim reżyserze, to od razu przyszedł mi do głowy Emir Kusturica. Wybitny artysta. Jego dzieła mają niepowtarzalny klimat. Przesiąknięte bałkańska kulturą, stylem życia, nieodparcie nasuwa mi się słowo folkowe
![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
d8wid
![]() |
![]() |
Qrde nie wiem jak mogłem o tym nie napisać
![]() ![]() ![]() Ojciec chrzestny Godfather, The (AKA Mario Puzo's The Godfather) (1972) Film oparty jest na słynnej powieści Mario Puzo, amerykańskiego pisarza pochodzenia włoskiego, która stała się światowym bestsellerem i przyniosła autorowi fortunę. Ukazuje on amerykańskie społeczeństwo lat 1945-1955 i więzy łączące mafię z rozmaitymi środowiskami, od Waszyngtonu po Hollywood. Przedstawia dzieje rodziny Corleone, z jej Ojcem Chrzestnym, Vito Corleone (znakomita kreacja Marlona Brando) na czele. Piękne zdjęcia, muzyka, którą zachwycił się cały świat i doskonała obsada aktorska są dodatkowymi atutami tej mistrzowsko sfilmowanej gangsterskiej sagi. Film Coppoli zdobył trzy Oscary. Mistrzostwo jak dla mnie |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ... | ![]() |
Kamisławka
Pan/i Magister
![]() |
![]() |
Requiem... KULTOWY FILM, mysle ze trzeba polecac i rozglaszac.. muzyczka z filmu tez
![]() mam taka mala manie sciagania, sluchania i wielbienia soundtrackow ![]() ostatnio ogladniete : - garden state (dobry) - Crank (brutalny,ale dobry) - miosc w kregu bieguna polarnego (ciekawe) - little miss sunshine (nie skonczylam.. cos znudzilo) zamierzam sie do .. PACHNIDLA ![]() ![]() ogolnie.. rozne filmy, w zaleznosci od nastroju.. do tego dochodzi slaba pamiec do tytulow, jesli za duzo sie oglada w krotkim czasie ;/ pzdr |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | Re: ... | ![]() |
d8wid
![]() |
![]() |
Mi tam sie film nie podobał ale soundtrack bardzo dobry:D ![]() 1. Don't Panic - Coldplay 2. Caring Is Creepy - The Shins 3. In The Waiting Line - Zero 7 4. New Slang - The Shins 5. I Just Don't Think I'll Ever Get Over You - Colin Hay 6. Blue Eyes - Cary Brothers 7. Fair - Remy Zero 8. One Of These Things First - Nick Drake 9. Lebanese Blonde - Thievery Corporation 10. The Only Living Boy In New York - Simon & Garfunkel 11. Such Great Heights - Iron And Wine 12. Let Go - Frou Frou 13. Winding Road - Bonnie Somerville Panas co teraz polecisz?? czekamy na dalsze propozycje w Twoim temacie:) |
|||||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
b-justynka
Gość
![]() |
![]() |
wprawdzie Panas ni jestem filmy oglądam rzadko
![]() zatańcz ze mną dirty dancing II Step up Chicago tak po sesji na rozluźnienie:P albo w sesji jak dla niektórych żeby się nie zakopać w książkach |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Gość
![]() |
![]() |
jeżeli dirty dancing to tylko część pierwsza. To jest film mojego dziecinstwa, znam każdy szczegół, a soundtrack? BOski
![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Karolina
Pan/i Magister
![]() |
![]() |
Zaskoczyłeś mnie Mesin, mało znam facetów którzy przyznaliby się do słabosci do tego filmu
![]() Jezeli chodzi o "Dirty Dancing II", to mnie się nawet podobała, szczególnie klimat Kuby i kubańskiej muzyki. Tańca było tam nieporównywalnie mniej niż w pierwszej części ale nie można powiedzieć ze mało. Troche za bardzo skupili sie na polityce i sytuacji społecznej, ale najwazniejszy jest i tak wątek miłosny. Film niepotrzebnie został nazwany tytułem wielkiego filmu, bo przy porównywaniu wypada słabo. Jednak jesli brac go jako "Hawana Nights" a nie "Dirty Dancing II", to całkiem milutki filmik ze smutnym zakończeniem... |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Jasiek
Emerytowany Starosta
![]() |
![]() |
Skazani na shawshank - będę mało oryginalny: extra; i może to i zbyt naciągane, ale jak dla mnie pomysł na pierwsza część Prison Break mógł bazować właśnie na tym filmie (przynajmniej tak mi się wydaje): niewinny facet w kiciu, więzień, który wykorzystując swoje umiejętności zdobywa zaufanie władz więzienia, wystawienie naczelnika więzienia w najmniej spodziewanym dla niego momencie, i wiele wiele innych szczególików.
Fajny jest też taki film jak Lucky Number. Oglądał ktoś może? |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | FILMY | ![]() |
|
||
![]() |
![]() |
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo